Bingolotterier

Över hela världen är lotterier en gammal anrik tradition, folk har alltid varit fascinerade av slumpen som fenomen och att låta den avgöra olika saker. I Sverige har man ofta och använder fortfarande lotterier för att tjäna in pengar till föreningar av olika slag, både inom sporten och inom andra intressegrupper. För de flesta föreningar har lottoförsäljning varit avgörande för deras fortlevnad. I dagens Sverige har vi flera olika lotterier, alla är kontrollerade av Svenska lotteriinspektionen som drivs av staten, allt för att skydda spelarna och minska spelberoendet.

TV lotterier

Eftersom lotterier numera lanserats på nätet har populariteten ökat generellt sett för alla lotterier. Dessutom är det flera stora lotterier som har dragningar i TV vilket också hjälper till att öka populariteten. Det är väl ingen som har missat Postkodlotteriet i tv4 tillexempel? Egentligen kanske det finns många fler former av lotterier som inte många tänker på, det kan vara att gissa vikten på en fisk, eller att gissa hur många godisbitar det ligger i en glasburk. En del butiker runt om i landet kör kampanjer där de som handlar en viss dag i en viss butik får alla pengar tillbaka. Poängen är att ingen kund på förhand vet vilken dag det är, alltså ett lotteri.

När man spelar på lotterier vill man ju gärna veta hur stor vinstchans man har och hur vinstplanen ser ut. Det finns lotterier med både pengavinster och varuvinster som man får utbetalat i form av varor eller tjänster. Den svenska lagen säger att alla lotterier måste informera om vinstchans och vinstplan. Får man som spelare inte den informationen genom att delta i lotteriet så måste den stå klart och tydligt på lotten.

Nationella lotterier

Runt om i världen finns det stora nationella lotterier där man kan vinna vinsten med stort V. Vi ska försöka ge all information kring de riktigt stora lotterierna i andra länder. Var kan man hitta de största vinsterna? Lotterier är ofta omgivna av många regler och det är vanligt att lotterierna drivs av en statligt kontrollerad myndighet.De vinster som lotteriet gör, går tillbaka till staten eller välgörande ändamål precis som vi har i Sverige med Svenska Spel. I USA måste man betala skatt på sin vinst, men i Europa och Canada är vinsterna är skattefria. Vinster kan betalas ut i en klumpsumma eller med en mindre summa varje år, beroende på hur vinnaren vill ha det. De flesta lotterierna har dragningarna på TV en eller flera kvällar i veckan.

Högsta lottovinsten i Sverige

Den största lottovinsten som någonsin vunnits i Sverige är från 2013 och ligger på 237 miljoner kronor. Spoelaren satsade 100 kronor och med raden 3, 7, 12, 25, 26, 29, 32 vann personen den enorma summan. Vinnaren hade 7 rätt på Lotto och 3 rätt på Joker. Vinnaren hade inget spelkort och var väldigt svår för Svenska Spel att hitta. Det enda Svenska spel visste var att lotten var köpt i Norrköping på en tobaksaffär. Vinsten hos Svenska spel är skattefri. Till sist kunde en lycklig och omtumlad vinnare lokaliseras och vinsten delas ut.

Högst jackpot i världen

Här är de största vinsterna som har delats ut till antingen en eller flera privatpersoner.

  • MegaMillions (USA) $ 656.000.000
  • Powerball ( USA ) $ 590.500.000
  • EuroMillions (Europa ) $ 260.000.000
  • Lotto ( UK) $ 65.000.000

Den troligtvis största vinsten som delats ut i ett lotteri är $ 656.000.000. Denna visnt vanns på MegaMillions i USA. Jackpotten hade växt en längre tid och enligt rykten köade mycker folk för att vara med i dragningarna. Till slut föll jackpotten ut, och tre lyckliga vinnare i olika delar av USA hade lyckats pricka in rätt nummer. Att få dela på den summan måste ha varit fanatastiskt.

El Gordo de Navidad lotteridragning

El Gordo de Navidad håller sin dragning i Madrid, Spanien den 22:a december varje år. Under en 5 timmar lång show så riktas allas uppmärksamhet mot lotteriet. Detta lotteri ger varje år spelare möjligheten att vinna sin del av lotteriets rekordstora vinstpott! Den allra första dragningen på El Gordo de Navidad hölls 1812. Sedan dess har lotteriet varit lika populärt bland spelare i Spanien som utomlands. Internet har gjort att lotterispelare från hela världen nu har möjlighet att delta i detta fantastiska lotteri. Med sin gigantiska vinstpott på 2,24 miljarder euro så är man inte förvånad att lotteriet har blivit ett av de mest populära lotterierna i världen.