Lotterier på nätet

Precis som vi tidigare tagit upp så finns det nationella lotterier. I dagens läge har lotterimarknaden utvecklats något helt otroligt mycket. Tidigare har statliga lotterier varit till för endast det landets befolkning och inte varit tillgängliga för andra som ville spela. I en del fall krävde man till och med ett speciellt medlemskap i en nations lotto för att få spela det statliga lotteriet.

Numera är det alltså inte på det viset, i och med att lotterier har lanserats på nätet har allt förändrats. Idag kan du spela internationella lotterier med gigantiska jackpots, bland andra USA Mega Millions och det populära Euro Lotto. Alltså kan man som svensk medborgare inte bara spela de svenska lotterierna som Svenska spels Lotto och Keno med flera utan på lotterier över hela världen om man vill.

Vad krävs?

Det krävs inget större jobb alls för att spela på alla världens lotterier, med bara några få musklick kan du spela och vinna hur mycket du vill. Du satsar på nummer du väljer själv, betalar och väntar på dragningen. Det är inte bara enkelt och bekvämt utan mycket spännande och roligt. En del av onlinelotterierna har till och med dragningar som man kan följa live på Internet. Tänk om det blir du som vinner en stor internationell jackpot nästa gång?

Typer av lotterier

En variant av lotter är förhandsdragna lotter. Förhandsdragna lotterier utgörs främst av skraplotter. Det är då möjligt att direkt avgöra om man vunnit eller inte. Lotten är så att säga redan dragen på förhand. Ett annat exempel är den mer vanliga lottringen. Lottringen är väldigt vanlig i samband med idrottsevenemang eller marknader. I de flesta fall står de förbestämda vinstnumren redan uppskrivna på en tavla, och i detta fall rör det sig alltså om ett förhandsdraget lotteri.

I de fall lotterna köps, men vinstnumren senare dras ur exempelvis en pott, rör det sig snarare om ett efterhandsdraget lotteri. Gränsen är inte helt klar eftersom efterhandsdragna lotterier generellt kräver att den som köper lotten känner till sitt lottnummer på förhand. Exempel på sådana är Bingo och Svenska spels klassiker Lotto. Dessa lotterier har gärna sina dragningar i TV så att man kan följa dragningen enkelt. Andra former av lotto såsom det berömda Keno, och spel som nummerlotteriet Joker, kan man kalla för efterhandsdragna lotterier.

För den ena varianten så väljer man alltså lott, i den andra väljer man nummer. Det som är samma för de båda lotteriformerna är att de bygger på tur och slump. I vissa fall anses det oklart ifall skicklighet kan påverka utgången. Ett exempel på det är när det kommer till den uppmärksammade debatten kring pokerspel.

Lotto

Att spela Lotto handlar om att pricka in sju slumpmässigt dragna nummer av 35 möjliga. Den minsta vinsten betalas ut vid fyra rätt plus ett tilläggsnummer. Att få sju rätt bedöms ha en sannolikhet på 1:6 724 520. På lotto kan man också vinna ”drömvinsten”. Drömvinsten innebär att man ska ha 7 rätt och dessutom 2 rätt på Joker som vi som tidigare sagt är ett extraspel. För Drömvinsten beröknas vinstchansen vara 1 på 337 915 578. Då Lotto är ett slumpspel finns det faktiskt inget som hindrar att någon vinner Drömvinsten varje vecka. Den kan utfalla många gånger, tar vi tex år 2010 utföll den faktiskt hela sju gånger.

Av den anledningen att Lotto är ett lotteri, så spelar det ingen roll om man väljer att alltid spela samma rad/er, eller om man vill använda nya siffror varje vecka. De allra flesta tycks välja att spela femveckorslotto för att slippa lämna in kupongerna varje vecka. Man måste ha ett spelkort från Svenska spel för att få spela på lotto. Tänk dessutom på att man aldrig ska spela för mer än man har råd att förlora.