Spela bingo

Spelet Bingo etablerade sig i Sverige så sent som 1961, då introducerades det av en idrottsförening i Skåne som såg det som en bra extra inkomst att anordna bingo. Spelet hade sin absoluta storhetstid i Sverige under 1990-talet, då spelades det bingo överallt och bingohallarna blev fler. Detta berodde mycket på att spelet BingoLotto som sändes på tv4 slog igenom och blev mäkta populärt.

Nu mest på internet

Även om bingon numera spelas mestadels på Internet så finns bingohallarna i Sverige fortfarande kvar. Folk spelar fortfarande och numera är det inte bara gamlingar som man lätt kan tro, utan folk i alla åldrar. Det finns lite drygt hundra bingohallar i Sverige som är aktiva idag och alla drivs de av ideella föreningar. Det gör att när du spelar bingo på en bingohall så ger du även en slant till föreningslivet, som antagligen inte skulle överleva utan bingon. Vart du än bor i vårt avlånga land kan du spela bingo på bingohall, och roligt är det, socialt och spännande underhållning.

Bingo i bingohall

När bingospelet ska starta så snurrar bingovärden först en trumma som innehåller, oftast, 75 bollar. När trumman stannar så ramlar en boll ut och bingovärden ropar ut i salen vilken bokstav och nummerbollen har. Det kan vara till exempel N som i Niklas och det ropas då till exempel Niklas 32. Då plockar man fram sin penna och markerar N 32. Har man en ”duttpenna” så duttar man på nummer 32 som finns i raden under bokstaven N. Förutsättningen är att man har nummer 32 på sin bricka. Sedan har man ett par sekunder på sig innan värden snurrar trumman igen. Nästa nummer kommer upp och har man det så duttar man på sin bricka.Det gäller att följa med noga och efter ett visst antal rundor kanske man sitter med 4 stycken markerade nummer på samma linje och saknar 1 nummer för att få en rad. Det är väldigt spännande och med lite tur så är det ditt nummer som ropas i nästa omgång, då ropar man bingo.

Klassisk eller variantbingo

I klassisk 75-bollars bingo så stannar man spelet när 1 spelare har fått en rad. Det finns också en variant av 75-bollars bingo där man fortsätter och spelar efter 1 rad. Det kallas för variantbingo. Efter första raden så fortsätter spelet och man spelar om två rader. Vidare spelar man sedan om 3 rader, 4 rader och till sist att få en  full bricka. Ju fler rader man har när man ropar bingo desto större kan vinstpotten bli. I många av de moderna bingohallar som vi har idag, har man ofta en tavla längst fram där en nummergenerator drar alla nummer. Detta för att underlätta för bingovärden. Det fungerar ju i praktiken på precis samma sätt som det alltid gjort och bingovärden ropar ut alla nummer iallafall. Nummergeneratorn gäller såklart på nätet och onlinebingo även om det är vanligt att en röst läser upp alla nummer.

Bilbingo

Det finns dessutom andra ställen att spela bingo live på, till exempel Bilbingo som blivit grymt populärt de senaste åren. Det spelar man på parkeringsplatser runt om i landet under sommarhalvåret. Att spela Bilbingo har blivit en riktigt familjär aktivitet, ofta åker man hela familjen i bilen till en parkeringsplats där det spelas bilbingo. Folk har med sig picknick, solstolar och annat mysig, sedan sitter man där och spelar hela eftermiddagen. Bingobrickorna köps vid ingången och sedan parkerar man bilen i väntan på att spelet ska börja. Sedan ropas numren som dras ut i högtalare och det fungerar som vanlig bingo.

Kobingo

En av de bingovarianter som är omtalad i Sverige är kobingo. Det fungerar så att man målar upp ett rutmönater i en kohage. Därefter släpper man ut en ko, och där den bajsar så kollar man vilken ruta den bajsade i. Det nummer som står i rutan är det nummer som ropas ut. Därefter släpper man ut en ny ko och den får göra samma procedur. Detta är mer en ”plojvariant” av bingo och kan egentligen inte sägas vara speciellt vanlig, däremot väldigt omtalad.